Samäganderättsavtal

  • Kontrollera samägandet och undvik konflikter vid gemensamt ägande.
  • Fasta priser, enkelt att beställa och rätt till ändring i avtalet (upp till 60 dagar).

Har du just fått, ärvt eller köpt något dyrt, exempelvis en fastighet, ett fordon eller ett företag, som du delar med någon annan? Då kan ett samägandeavtal vara bra att upprätta.

I ett samäganderättsavtal bestäms inte bara hur mycket var och en äger, utan kan också innefatta hur samägandet skall skötas, t.ex. vilka rättigheter och skyldigheter varje delägare har. Detta för att förebygga konflikter och missförstånd, samt för att underlätta eventuella förändringar, till exempel om en av delägarna vill sälja sin del till någon annan.

Vad är ett samägande?

Det finns två olika sätt att gå in i samägande om något. Det första och kanske vanligaste är det ofrivilliga samägandet som oftast sker genom att delägarna ärver eller genom gåva får, det samägda objektet. Oftast rör det sig i dessa fall om fastigheter från föräldrarna. Det andra samägandet är det frivilliga och inträffar när två eller flera bestämmer sig att gemensamt investera i objektet. Vid båda formerna är det bra att styra upp ägandet via ett samägandeavtal.

Samäganderättsavtalets innehåll

Det som regleras i ett avtal om samägande beror i mångt och mycket på vad samägandet består av, men i de flesta fall bör man avtala användandet av egendomen, hur förvaltningen skall ske och hur bestämmanderätten ska se ut för delägarna. På Avtalscentralen ser vi till att ert avtal anpassas till era förutsättningar och gemensamma vilja.

Varför det är viktigt upprätta ett samäganderättsavtal

Relationer och livssituationer förändras. Det finns otaliga exempel på bråk mellan delägare till sommarstugor över hela landet. Att personer blir osams kan knappast ett samägandeavtal råda bot på, eller för den delen förhindra. Men ett tydligt avtal kan i varje fall se till att delägarna vet vilket ansvar de har och vad som förväntas av dem, vilket kan avhjälpa ett stort konfliktområde.

Samägande för gifta/samboende

Ett samäganderättsavtal är inte detsamma som ett äktenskapsförord eller samboavtal. De senare avtalen syftar till att vad som händer vid separation eller dödsfall. Samägandeavtal avser, som beskrivet ovan, frågor kring hur samägandet skall ske och skötas. Därför rekommenderar vi på Avtalscentralen att ni som redan samäger något inom en relation skriver ett samägandeavtal som tillägg till era äktenskapsförord eller samboavtal.

Läs mer/Dölj text

Prisuppgift icon Starta Beställningen

1495:- 1995:-

Vid start av beställning kan du välja ett av följande alternativ.

AdvisedJurist Online 1495:- 1995:-

PhoneJurist Telefon 2295:- 2995:-


Delbetalningar erbjuds
via Billmate


Frågor & Svar

1. Vad omfattar ett samägandeavtal?

Ett samäganderättsavtal är skräddarsytt efter delägarnas behov och önskningar, men kan innefatta villkor för ägande, fördelning av ansvar, en förteckning över vilka procentandelar varje person äger, vilka rättigheter varje delägare har till att bruka det samägda, och så vidare.

2. Vad händer om jag redan har ett äktenskapsförord eller samboavtal?

Ett samäganderättsavtal styr andra saker än ett äktenskapsförord eller samboavtal, och bör ses som ett tillägg. Vid separation eller dödsfall, då ett äktenskapsförord eller samboavtal träder i kraft, ses egendom som innefattas av ett samäganderättsavtal som ägt utanför relationen, och påverkas inte av till exempel bodelningen.

3. Vad händer efter beställning?

Först och främst kommer du ges tillfälle att välja vilket beställningsalternativ som passar dig bäst. Beroende på ditt val av beställningsalternativ så kommer du därefter antingen svara på ett frågeformulär eller gå direkt vidare till sista beställningssidan där du kommer ges möjlighet att göra val kring betalning och annat samt därefter slutföra din beställning.

När beställningen är klar kommer du antingen få ditt avtal levererat direkt eller, om du valde något av beställningsalternativen som inkluderar direkt kontakt med egen personlig jurist, bli kontaktad inom kort tid av din personliga jurist för att starta arbetet med din beställning.

4. Hur sker betalning?

I slutet av din beställning kommer du ges valmöjlighet att betala för tjänsten direkt (kort) eller via faktura/delbetalning.

Om du inte önskar betala direkt rekommenderar vi att du istället väljer något av betalningsalternativen faktura- eller delbetalning. Vid faktura- eller delbetalning kommer fakturan skapas och sändas till dig först när du får tillgång till ditt avtal.

5. Jag är osäker och är rädd att göra fel vid min beställning, hjälper ni mig?

Har du frågor eller känner dig osäker på hur du ska svara på våra frågor finns det en möjlighet att beställa ditt avtal med personlig hjälp av någon av våra professionella jurister.

Efter att du har startat din beställning kommer du att kunna välja mellan att beställa ditt avtal direkt via en personlig jurist, eller till och med via telefon. Du kan då känna dig trygg att dina frågor kommer att besvaras och att juristen kommer att upprätta ett korrekt avtal utifrån dina förutsättningar.

6. Jag vill veta mer om samäganderättsavtal, finns det mer information att få?

Förutom denna sida finns det mer information i våra artiklar på vår blogg:

Samägande fungerar alltid, eller?