Överlåtelseavtal bostadsrätt

  • För dig som skall sälja/köpa bostadsrätt.
  • Fasta priser, enkelt att beställa och rätt till ändring i avtalet (upp till 60 dagar).

Ett avtal om överlåtelse behandlar de fall där en äganderätt fullständigt överlåts till någon annan genom köp, byte eller gåva.

En överlåtelse av en bostadsrätt involverar i regel stora summor pengar och ett bra avtal är en billig och smart försäkring mot det oväntade och är för den oinvigde inte samma sorts avtal som används vid överlåtelse av fastigheter.

Mer om avtal kring bostadsrätter

Det finns olika typer av avtal för överlåtelser för bostadsrätt, och för att göra ett överlåtande behövs det ett skriftligt avtal som är speciellt utformat för just den aktuella typen.

Beroende på åldern på en bostadsrätt finns det ett antal olika avtal som kan komma att användas vid exempelvis köp.

Den första typen av avtal kallas för förhandsavtal. Ett förhandsavtal tecknas med bostadsrättsföreningen och inte byggföretaget och skrivs innan bostadsrätten ännu är färdigbyggd. Avtalet berättigar dig till en specifik bostadsrätt inom föreningen. Avtalet är bindande för dig som avtalspart och vid eventuell uppsägning kan det tillkomma tunga ersättningskrav för att tillgodose de kostnader och skador som uppkommer genom brytandet.

Den andra typen av avtal är ett så kallat upplåtelseavtal. Ett upplåtelseavtal skrivs också med bostadsrättsföreningen som avtalspart. Avtalet skrivs till exempel när en hyresrätt omvandlas till bostadsrätt, och är viktigt bland annat därför att det specificerar omfattningen av vad som ingår i bostadsrätten. Avtalet kan inte i sig själv sägas upp. Vill man komma bort från bostadsrätten och upplåtelseavtalet krävs det ett nytt överlåtelseavtal.

Överlåtelseavtalet används vid varje tillfälle där en bostadsrätt överlåts från en person till en annan. Avtalsparterna är köpare och säljare och för att överlåtelsen skall vara giltig krävs det i det flesta fall att bostadsrättsföreningen godkänner den.

Den sista typen av avtal är det så kallade reservationsavtalet. I de flesta fall är avtalet inte bindande utan istället en avsiktsförklaring. I vissa fall förekommer det dock att det finns bestämmelser om avgifter ifall reservationen bryts.

Läs mer/Dölj text

Prisuppgift icon Starta Beställningen

1695:-

Vid start av beställning kan du välja ett av följande alternativ.

AdvisedJurist Online 1695:-

PhoneJurist Telefon 2295:-


Delbetalningar erbjuds
via Billmate


Frågor & Svar

1. Överlåtelseavtal eller köpekontrakt?!

Ett köpekontrakt används vid överlåtelser av fastigheter och inte vid överlåtelser av bostadsrätter och därför är avtalen olika. Den främsta skillnaden enligt lagen är att en bostadsrätt betraktas som lös egendom och en fastighet som fast egendom.

2. Vad händer efter beställning?

Först och främst kommer du ges tillfälle att välja vilket beställningsalternativ som passar dig bäst. Beroende på ditt val av beställningsalternativ så kommer du därefter antingen svara på ett frågeformulär eller gå direkt vidare till sista beställningssidan där du kommer ges möjlighet att göra val kring betalning och annat samt därefter slutföra din beställning.

När beställningen är klar kommer du antingen få ditt avtal levererat direkt eller, om du valde något av beställningsalternativen som inkluderar direkt kontakt med egen personlig jurist, bli kontaktad inom kort tid av din personliga jurist för att starta arbetet med din beställning.

3. Hur sker betalning?

I slutet av din beställning kommer du ges valmöjlighet att betala för tjänsten direkt (kort) eller via faktura/delbetalning.

Om du inte önskar betala direkt rekommenderar vi att du istället väljer något av betalningsalternativen faktura- eller delbetalning. Vid faktura- eller delbetalning kommer fakturan skapas och sändas till dig först när du får tillgång till ditt avtal.

4. Jag är osäker och är rädd att göra fel vid min beställning, hjälper ni mig?

Har du frågor eller känner dig osäker på hur du ska svara på våra frågor finns det en möjlighet att beställa ditt avtal med personlig hjälp av någon av våra professionella jurister.

Efter att du har startat din beställning kommer du att kunna välja mellan att beställa ditt avtal direkt via en personlig jurist, eller till och med via telefon. Du kan då känna dig trygg att dina frågor kommer att besvaras och att juristen kommer att upprätta ett korrekt avtal utifrån dina förutsättningar.

5. Jag vill veta mer om överlåtande av bostadsrätt, finns det mer information att få?

Förutom denna sida finns det mer information i våra artiklar på vår blogg:

Skatteplanering vid överlåtelse av bostadsrätt.