Överlåtelseavtal

  • Undvik tvister och missnöje när du köper, säljer, byter eller ger bort något.
  • Fasta priser, enkelt att beställa och rätt till ändring i avtalet (upp till 60 dagar).

Hur många känner inte igen scenariot att en vara beskrivs på ett översvallande sätt, men visar sig vara en besvikelse efter inköp? Detta är ett av de många problem som ett överlåtelseavtal kan råda bot på.

Det finns många olika sorters överlåtelseavtal, vi på Avtalscentralen kan hjälpa dig att ta fram det som just du behöver!

Mer om överlåtelseavtal

Ett avtal om överlåtelse behandlar alla fall då äganderätten fullständigt övergår från den gamla ägaren till den nya, genom köp, byte eller gåva. Vi har erfarenhet av en mängd olika överlåtelseavtal och kan hjälpa dig med ditt.

Eftersom ett överlåtelseavtal (vid köp, ibland också kallat köpeavtal) kan avse en mängd olika situationer krävs det olika former av avtal om överlåtelse för att bäst passa den givna situationen. I vissa fall avser det köp av maskiner eller inventarier, i andra fall båt, bil och MC. Vidare kan ett köpeavtal även behandla aktier, bostadsrätter osv.

Med tanke på att det krävs olika former av avtal för varje enskild överlåtelse har vi tagit fram olika priser för framtagandet av dessa avtal.

Andra överlåtelseavtal:

Överlåtelseavtal avseende Bostadsrätt, läs mer och beställ här.

Överlåtelseavtal avseende Husdjur, läs mer och beställ här.

Överlåtelseavtal avseende Fastighet, läs mer och beställ här.

Som redan nämnts i all korthet kallas ibland de överlåtelseavtal som avser köp också för köpeavtal. De absolut vanligaste av dessa avtal rör olika fordon, så som bil, MC och båt, men det kan också handla om andra lösören. Bland andra vanliga former av köpeavtal kan särskilt nämnas dem som rör våra husdjur. Det är idag vanligt att upprätta köpeavtal gällande katt, hund och häst, men detta förekommer även med andra husdjur.

När det rör sig om överlåtelse av fastighet skriver man ett särskilt avtal som kallas köpekontrakt. Till detta avtal brukar man även skriva ett köpebrev.

Generella saker att tänka på vid en överlåtelse

För det första man bör tänka på själva avtalet, att det är korrekt upprättat, att beskrivnigen av överlåtelseobjektet, köpesumma o.s.v. är korrekt och fullständigt. För det andra bör man ha i åtanke att det vid vissa typer av köp ibland krävs andra åtgärder, utanför själva avtalet, för att köpet skall bli giltigt. Vid till exempel försäljning av bil måste registrering ändras till den nya ägaren. Omständigheter så som dessa kan man ta upp i själva avtalet.

När skall man skaffa ett köpeavtal?

Vi rekommenderar att ett köpeavtal/överlåtelseavtal upprättas så snart det rör sig om saker av någorlunda värde. Avtalet i sig självt har ett bevisvärde och både köpare och säljare kan innan själva överlåtelsen via avtalet bestämma vad som gäller.

Objektets beskaffenhet

Om säljaren säljer något i befintligt skick kan denne ta med en formulering om skicket i avtalet och på sådant sätt tydligt visa för säljaren varans beskaffenhet. Samma gäller om ett överlåtelseobjekt är utrustat med särskilda egenskaper eller avsaknaden av sådana. Om man i överlåtelseavtalet beskriver varan och dess beskaffenhet på ett gott och tydligt vis är det svårare för köparen att sedermera klaga. På samma sätt medför köpeavtalet en trygghet för köparen som får reda på precis vad denne köper.

Läs mer/Dölj text

Prisuppgift icon Starta Beställningen

1495:-

Vid start av beställning kan du välja ett av följande alternativ.

AdvisedJurist Online 1495:-

PhoneJurist Telefon 2995:-


Delbetalningar erbjuds
via Billmate


Frågor & Svar

1. Passar ett överlåtelseavtal till alla överlåtelser (köp/byte/gåva)?

Teoretiskt så kan ett överlåtelseavtal av den typ vi har här användas till alla typer av överlåtelser förutom fast egendom (fastigheter), då dessa kräver specialbehandling.

Eftersom det finns en mängd olika överlåtelseavtal så har vi tagit fram specialtjänster avseende vissa av dem:
Överlåtelseavtal avseende Bostadsrätt, läs mer och beställ här.
Överlåtelseavtal avseende Husdjur, läs mer och beställ här.
Överlåtelseavtal avseende Fastighet, läs mer och beställ här.

2. Vad händer efter beställning?

Först och främst kommer du ges tillfälle att välja vilket beställningsalternativ som passar dig bäst. Beroende på ditt val av beställningsalternativ så kommer du därefter antingen svara på ett frågeformulär eller gå direkt vidare till sista beställningssidan där du kommer ges möjlighet att göra val kring betalning och annat samt därefter slutföra din beställning.

När beställningen är klar kommer du antingen få ditt avtal levererat direkt eller, om du valde något av beställningsalternativen som inkluderar direkt kontakt med egen personlig jurist, bli kontaktad inom kort tid av din personliga jurist för att starta arbetet med din beställning.

3. Hur sker betalning?

I slutet av din beställning kommer du ges valmöjlighet att betala för tjänsten direkt (kort) eller via faktura/delbetalning.

Om du inte önskar betala direkt rekommenderar vi att du istället väljer något av betalningsalternativen faktura- eller delbetalning. Vid faktura- eller delbetalning kommer fakturan skapas och sändas till dig först när du får tillgång till ditt avtal.

4. Jag är osäker och är rädd att göra fel vid min beställning, hjälper ni mig?

Har du frågor eller känner dig osäker på hur du ska svara på våra frågor finns det en möjlighet att beställa ditt avtal med personlig hjälp av någon av våra professionella jurister.

Efter att du har startat din beställning kommer du att kunna välja mellan att beställa ditt avtal direkt via en personlig jurist, eller till och med via telefon. Du kan då känna dig trygg att dina frågor kommer att besvaras och att juristen kommer att upprätta ett korrekt avtal utifrån dina förutsättningar.

5. Jag vill veta mer om överlåtelseavtal, finns det mer information att få?

Förutom denna sida finns det mer information i våra artiklar på vår blogg.