Hyresavtal

  • Avtal avseende hyra av bostad.
  • Fasta priser, enkelt att beställa och rätt till ändring i avtalet (upp till 60 dagar).

Bostad är något vi alla söker någon gång under livet, men många hamnar i situationer där de får betala överpris, inte ges det underhåll eller får den säkerhet som ska tillkomma dem, och så vidare.

Vi på Avtalscentralen hjälper både hyresgäst och hyresvärd till ett korrekt upprättat hyresavtal.

Mer om Hyresavtal

Det hyresavtal som beskrivs nedan gäller hyra av bostad eller del därav. Det finns andra former av hyresavtal rörande lösören som vi också tillhandahåller men som inte beskrivs härunder, eller tillhör denna tjänst.

Ett hyresavtal behövs vid uthyrning av bostad eller del av bostad. Exempel på bostäder är allt från hela hus med garage till lägenheter, fritids- och affärslokaler, samt lagerutrymmen som bostäder som kan regleras via ett hyresavtal. Hyresavtalet definieras av att en person eller företag genom ersättning (hyra) får använda bostaden eller sin del av bostaden på ett avtalat vis.

Lagkrav

Enligt hyreslagen behövs ett hyresavtal ifall ett hus helt eller delvis nyttjas mot ersättning. Är det med andra ord gratis att leva i bostaden kärvs inte ett hyresavtal. Arrenden är ett annat nyttjande som inte omfattas av hyreslagen.

Själva hyresavtalet behöver inte vara skriftligt annat om en av parterna begär det. Hyreslagen har många tvingande regler till förmån för hyresgästen, och villkor i ett hyresavtal som inskränker de lagliga rättigheterna för hyresgästen är att anses utan verkan.

Uppsägning

Normalfallet innebär att hyrestiden är obestämd, dock kan det avtalas om en specifik hyreslängd. För uppsägning finns det olika regler beroende på vad hyresavtalet avser. Avser hyresavtalet en bostad eller lokal på obestämd tid är uppsägningstiden tre månader, alternativt nio månader. Handlar det istället om ett avtal på bestämd tid är uppsägningstiderna beroende på avtalets längd.

Läs mer/Dölj text

Prisuppgift icon Starta Beställningen

1295:-

Vid start av beställning kan du välja ett av följande alternativ.

AdvisedJurist Online 1295:-

PhoneJurist Telefon 1995:-


Delbetalningar erbjuds
via Billmate


Frågor & Svar

1. Får hyran vara hur hög som helst?

I ett andrahandsavtal anses det rimligt att hyran för en omöblerad lägenhet är samma som den som hyr i första hand betalar. För en möblerad lägenhet anses det ofta inte orimligt med ett påslag på 10-15%.

För en lägenhet som hyrs ut i första hand får en bostadsrättsförening i praktiken föreslå vilken hyra som helst. Däremot finns det begränsningar på hur mycket, hur fort, på vilket sätt och under vilka omständigheter en hyra för höjas.

2. Vad händer efter beställning?

Först och främst kommer du ges tillfälle att välja vilket beställningsalternativ som passar dig bäst. Beroende på ditt val av beställningsalternativ så kommer du därefter antingen svara på ett frågeformulär eller gå direkt vidare till sista beställningssidan där du kommer ges möjlighet att göra val kring betalning och annat samt därefter slutföra din beställning.

När beställningen är klar kommer du antingen få ditt avtal levererat direkt eller, om du valde något av beställningsalternativen som inkluderar direkt kontakt med egen personlig jurist, bli kontaktad inom kort tid av din personliga jurist för att starta arbetet med din beställning.

3. Hur sker betalning?

I slutet av din beställning kommer du ges valmöjlighet att betala för tjänsten direkt (kort) eller via faktura/delbetalning.

Om du inte önskar betala direkt rekommenderar vi att du istället väljer något av betalningsalternativen faktura- eller delbetalning. Vid faktura- eller delbetalning kommer fakturan skapas och sändas till dig först när du får tillgång till ditt avtal.

4. Jag är osäker och är rädd att göra fel vid min beställning, hjälper ni mig?

Har du frågor eller känner dig osäker på hur du ska svara på våra frågor finns det en möjlighet att beställa ditt avtal med personlig hjälp av någon av våra professionella jurister.

Efter att du har startat din beställning kommer du att kunna välja mellan att beställa ditt avtal direkt via en personlig jurist, eller till och med via telefon. Du kan då känna dig trygg att dina frågor kommer att besvaras och att juristen kommer att upprätta ett korrekt avtal utifrån dina förutsättningar.

5. Jag vill veta mer om hyresavtal, finns det mer information att få?

Förutom denna sida finns det mer information i våra artiklar på vår blogg:

Råd vid andrahandsuthyrning