Bolagsordning

 • För skapande av aktiebolagsbolagsordning eller ändring av densamma.
 • Fasta priser, enkelt att beställa och rätt till ändring i avtalet (upp till 60 dagar).

På Avtalscentralen vet vi vad som krävs för att skriva en bra bolagsordning som innehåller både de lagstadgade reglerna och andra som ni önskar införa. Vi kan också hjälpa er som vill göra ändringar eller tillägg i er nuvarande bolagsordning.

Behöver ni motsvarande för en ekonomisk förening (stadgar) hjälper vi er även med det.

Mer information om bolagsordning

En bolagsordning är ett måste för aktiebolag, i denna nedtecknas information om bolaget samt bestäms ramarna för bolagets verksamhet. Bolagsordningen är offentlig och innehåller bland annat information om bolagets namn (så kallad firma), styrelse, samt vilken sorts verksamhet bolaget bedriver.

Många av bolagsordningens regler och bestämmelser är reglerade enligt lag, medan andra är så kallade dispositiva och kan läggas till om ni vill och behöver, i det senare fallet kan det bland annat handla om regler avseende aktier och aktiekapitalet.

Bolagsordningen utgör de grundläggande reglerna för aktiebolag. Lagstiftaren har ansett att vissa regler är viktigare än andra och dessa är därför obligatoriska i bolagsordningen. Till skillnad från ett handelsbolagsavtal är bolagsordningen offentlig och det kan därför vara av intresse för vissa aktieägare att även skapa ett aktieägaravtal och på sådant sätt avtala om saker som rör aktieägarna och indirekt bolaget men som man exempelvis vill hålla hemligt. Aktieägaravtalet är inte offentligt.

Vad bolagsordningen skall innehålla

Det grundläggande en bolagsordning måste innehålla fakta om är:

 • Information om företagets verksamhet.
 • Styrelsens säte.
 • Företagets namn (även kallad firma).
 • Det registrerade aktiekapitalet.
 • Antalet aktier.
 • Antal styrelseledamöter.
 • Antal revisorer, eller uppgift om att företaget ej skall ha revisor.
 • Hur sammankallande till årsstämma skall ske.
 • Ärenden som skall behandlas på årsstämman.
 • Bolagets räkenskapsår.

Övriga bestämmelser som en bolagsordning kan innehålla

Det finns ganska många olika övriga bestämmelser som en bolagsordning kan innehålla. Vissa väljer dock att införa dessa bestämmelser i ett aktieägaravtal istället, för att det passar deras situation bättre.

Bestämmelser som du kan hitta i en bolagsordning är bland annat hembudsbestämmelser, klausuler om förköp och samtycke, likvidationsförbehåll, bestämmelser om tvister och så vidare.

Läs mer/Dölj text

Prisuppgift icon Starta Beställningen

2495:-

Vid start av beställning kan du välja ett av följande alternativ.

AdvisedJurist Online 2495:-

PhoneJurist Telefon 4995:-


Delbetalningar erbjuds
via Billmate


Frågor & Svar

1. Skall vi skriva bolagsordning eller ett aktieägaravtal?

En bolagsordning måste bolaget alltid ha men ibland vill aktieägarna bestämma över saker utan att någon annan än de som är parter till avtalet vet om (sekretess), då är ett aktieägaravtal att föredra.

2. Vad händer efter beställning?

Först och främst kommer du ges tillfälle att välja vilket beställningsalternativ som passar dig bäst. Beroende på ditt val av beställningsalternativ så kommer du därefter antingen svara på ett frågeformulär eller gå direkt vidare till sista beställningssidan där du kommer ges möjlighet att göra val kring betalning och annat samt därefter slutföra din beställning.

När beställningen är klar kommer du antingen få ditt avtal levererat direkt eller, om du valde något av beställningsalternativen som inkluderar direkt kontakt med egen personlig jurist, bli kontaktad inom kort tid av din personliga jurist för att starta arbetet med din beställning.

3. Hur sker betalning?

I slutet av din beställning kommer du ges valmöjlighet att betala för tjänsten direkt (kort) eller via faktura/delbetalning.

Om du inte önskar betala direkt rekommenderar vi att du istället väljer något av betalningsalternativen faktura- eller delbetalning. Vid faktura- eller delbetalning kommer fakturan skapas och sändas till dig först när du får tillgång till ditt avtal.

4. Jag är osäker och är rädd att göra fel vid min beställning, hjälper ni mig?

Har du frågor eller känner dig osäker på hur du ska svara på våra frågor finns det en möjlighet att beställa ditt avtal med personlig hjälp av någon av våra professionella jurister.

Efter att du har startat din beställning kommer du att kunna välja mellan att beställa ditt avtal direkt via en personlig jurist, eller till och med via telefon. Du kan då känna dig trygg att dina frågor kommer att besvaras och att juristen kommer att upprätta ett korrekt avtal utifrån dina förutsättningar.

5. Jag vill veta mer om bolagsordning för aktiebolag, finns det mer information att få?

Förutom denna sida finns det mer information i våra artiklar på vår blogg:

Bolagsordning vs. Aktieägaravtal